Четиристотинте лодки, участващи на Световното първенство по гребане за мъже и

...
Четиристотинте лодки, участващи на Световното първенство по гребане за мъже и
Коментари Харесай

Лодки за 6 милиона евро на световното първенство в Пловдив

Четиристотинте лодки, участващи на Световното състезание по гребане за мъже и дами в Пловдив, костват над 6 милиона евро. Това е експертната оценка на Хелмут Емпахер – притежател на една от най-големите компании за произвеждане на лодки в Европа.

Гребният канал е място за измерване на силите и опциите освен на елитните състезатели, само че и на двете най-големи компании в Европа за произвеждане на лодки – италианската Филипи и немската Емпахер. По двукилометровото трасе се виждат доста бели и жълти лодки – това са фирмените цветове на двамата съперници. Като че ли единствено черните лодки на новозеландския тим са огромното изключение.

Както и при колите, италианските лодки са по-силни в дизайна, а немските са по-надеждни. Но за какво са толкоз скъпи? Единичната лодка (скиф) коства сред 9 000 и 11 000 евро, а осморките доближават 45 000 евро. Във всяка лодка има вложени доста високотехнологични материали и извънредно акуратен и профилиран ръчен труд, изяснява Давид Филипи – притежател на едноименната италианска фабрика. „ Лодката би трябвало да бъде лека, не трябва да се усуква по оста си по време на гребане и би трябвало да устоя на силата, с която здрави мъже и дами натискат греблата, с цел да доближат най-бързо до финала “, споделя сеньор Филипи. Затова надпреварата сред лодкопроизводителите стартира още от чертожната дъска на дизайнери и инженери. Времето за произвеждане на една лодка е от 3 до 5 месеца. Всяка година в Европа се създава към 1700 лодки за гребния хайлайф. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР